Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

620fb4f90e432019428590.jpg

Köszvény: ezeket az ételeket érdemes kerülni, hogy enyhüljenek a tünetek

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség


A köszvény egy fájdalmas betegség, amely újra és újra fellángolhat. Vannak élelmiszerek, amiket érdemes kerülni. -  olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Sokszor csak egy-egy heves fájdalmas roham hívja fel a figyelmet a köszvény meglétére, és akkor derül ki, hogy a családban bizony már másnak is voltak korábban ilyen panaszai.

Köszvény tünetei és kezelése

A köszvény egy anyagcserebetegség, lényege a szervezetben a húgysav kóros felhalmozódása. Ez a vérben is mérhető értéket jelent. A zavar eredete kétféle lehet: túlzott mértékű termelődés – vagy csökkent ürülés. A köszvény lehet elsődleges, tehát maga a húgysavszint a betegség lényege, amely esetleg egyéb enzimhiányokkal, csökkent enzimműködésekkel is rokonítható.

A másodlagos köszvény egyéb betegségek kísérőtünete: pl. hematológiai betegségek, rosszindulatú daganatok, kemoterápiás kezelés, pszoriázis, vesebetegség.
Jellemzője a heves, akut köszvényes roham: általában egy ízületen, pl. a lábfej nagyujj legalsó ízületén. A roham és a gyulladás lázzal is járhat, a bőr feszes, sötétvörös, később viszketés, hámlás is jelentkezik. A folyamat ismétlődés esetén tartóssá, krónikussá válhat, ilyenkor lerakódások jönnek létre az ízületekben, porcokban, csontokban. Az ízületekben és a köszvényes csomókban urátkristályok észlelhetőek.

A köszvény kezelése gyógyszeres úton: gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), fájdalomcsillapítók, roham esetén ágynyugalom javasolt. A rohamok közötti időszakban húgysavcsökkentő szerek (pl. allopurinol) és purinszegény diéta alkalmazása szükséges.

Így néz ki a köszvény diéta

Jellemző megjelenési formája a köszvényes rohamnak a "disznótor-betegség", amikor a jóízű és erős disznótoros vacsora után alakul ki a roham... az érintett ízületek a boka, térd, csukló és könyök lehetnek.
A köszvény kialakulásának leggyakoribb kiváltó oka a túlzott mennyiségű hús és alkohol fogyasztás. A diéta megelőző jellegű, tehát fő célja, hogy roham ne alakuljon ki, és gátolja meg a későbbi vesekövességet is. Az alapvető törekvés az étrendben a purinok mennyiségének csökkentése.
Természetesen számos vegyületben előfordulnak. Megtalálhatóak a húgysavban, koffeinben, fehérjéket alkotó nukleinsavakban. A legrégebben ismert purinszármazék a húgysav: előfordul a marha, a sertés, a baromfi, a hal, tengeri állatok húsában. A zöldségek közül tartalmazza pl. a spárga, karfiol, spenót, gomba, zöldborsó, lencse, bab. A normál táplálkozással napi 600-1000 mg purint fogyasztunk.

Alapelvek a köszvény diétához

Magasabb húgysavszint, tünetmentes beteg: 300 mg/nap alatti purinmennyiség, í zsiradékok csökkentése, alkoholfogyasztás erős korlátozása, folyadék napi 2-2,5 liter.
Heveny köszvényes roham: szigorúan purinszegény diéta, 100 mg/nap alatti bevitel, zsírszegénység, alkoholtilalom. Folyadék napi 2,5-3 liter.
Krónikus köszvény esetén: (tartósan magas húgysav, vesekövesség) 200 mg/nap alatti purinszint, zsírszegény diéta, alkohol nem javasolt, folyadék napi 2,5-3 liter.


Az élelmiszerek, ételek purintartalma

A hatásos diétához érdemes tudni, melyik élelmiszerek kerülendőek:
Igen magas purintatalom: szalonna, tonhal, libahús, tőkehal, máj, vese, makréla, ürücomb, fogoly, galamb, pisztráng, pulyka, borjú, szarvas(hús).
Mérsékelten magas purintartalom: spárga, sertés-, marha- csirkehús, rák, kacsa, sonka, lencse, gomba, nyúl (marha)nyelv, spenót.
Purinmentes, ill. alacsony purintartalmú: kakaó, kávé, tej, tea, gyümölcslé, vaj, kaviár, sajt, gabonafélék, gyümölcsök, főzelékek, borsó, magvak, cukor, édességek.

Milyen étrend javasolt?

Alkalikus hatású ásványvizek (parádi, balfi)
Az első "főzővizeket" el kell önteni
Bő folyadékbevitel
Magas purintartalmú ételek kerülése
Előnyben: tej, tejtermékek, gabonatermékek, főzelékek, zöldségek, gyümölcsök


Mintaétrend köszvény esetén

Az étrendi minták köszvényes roham esetén alkalmazhatóak, 100 mg alatti purintartalommal.
Reggeli: 200 ml kefir, 2 dkg zalai, 10 dkg kenyér
Tízórai: 2 db alma
Ebéd: zöldbableves, rakott kel, gyümölcslé
Uzsonna: 2 dl tejeskávé, 1 db korpás kifli
Vacsora: lecsó, 1 db virsli, 7 dkg kenyér
(purintartalom kb. 94 mg)
Reggeli: 2 dl tejeskávé, 8 dkg kenyér, lekvár
Tízórai: narancs
Ebéd: zöldségleves, vagdalt, tökfőzelék, piskóta
Uzsonna: grapefruit
Vacsora: 4 dkg sajt, 2 dkg gépsonka, 10 dkg kenyér, zöldpaprika
(purintartalom: 75,6 mg)


Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay.com

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal