Kurkuma: ízületekre, emésztésre, vértisztításra
A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető. Így csillapíthatja a fájdalmat a kurkuma! - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
A jellegzetes élénksárga színű fűszert a Curcuma longa nevű, évelő növény gyökeréből és szárából nyerik szárítás után porrá őrölve. Ázsia egyik legismertebb fűszere, különösen Indiában kedvelik. Használják rizses, húsos, zöldséges ételekbe egyaránt, egyes vidékeken a növény hajtásait is fogyasztják. Jellegzetes, enyhén fanyar, kesernyés, kissé a gyömbérre emlékeztető íze van. Az indiai világ "indiai sáfrányként" ismeri. Használják ételszínezékként is (E 100).
Kurkuma: jótékony gyógynövény
Sokféle baj enyhítésére és megelőzésére alkalmazható gyógynövény, az egyik legerősebb természetes gyulladáscsökentő, gyulladásgátló.
A keleti gyógymódok általánosan használják mint:
gyulladáscsökkentő,
vértisztító,
sebgyógyító,
légzéskönnyítő,
fájdalomcsillapító,
emésztésjavító szer
belső méregtelenítésre,
külső, bőrfiatalító kozmetikumként.
A nyugati orvoslás csak néhány évtizede kezdett el foglalkozni a kurkumával. Tudományos vizsgálatok bizonyították antioxidáns tulajdonságait. Gyógyító hatása illóolajának köszönhető (1,5-6%), amely turmeront, dihidro-turmenont, zingiberént, sabinént, cineolt hordoz. Főkomponense a kurkumin, amely a kurkuma színét adja, mindemellett C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz.
Hatóanyagáról, az élénksárga színét is adó kurkuminról a vizsgálatok megállapították, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. Folynak a kutatások daganatellenes hatásáról is: kimutatták, hogy a kurkumin serkenti a szervezet immunvédelmét, ugyanis aktiválja a fehérvérsejtek közül a természetes ölősejteket, amelyek a szervezetet veszélyeztető kórokozókat illetve a rákos sejteket pusztítják. Antimikróbás tulajdonsága révén a salmonella typhi, staphyllococcus, vibrio cholera, micrococcus pyogenes hatékonyellenszere.
Cukorbetegség megelőzésére
A Columbia Egyetem Diabétesz Centrumának endokrinológusai kezdték vizsgálni a kurkumin egyéb hatásait. Feltételezték, hogy csökkenti az inzulinrezisztenciát és hatásos lehet a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében is. Állatkísérleteik igazolták ezt: a kurkuminnal kezelt elhízott egerekben kevésbé fejlődött ki a 2. típusú cukorbetegség a vércukorszintjük, a glükóz és inzulin tolerancia tesztjük alapján, és májukban és szírszövetükben lényegesen kisebb gyulladás-szintet mértek, mint azokéban, amelyek nem kaptak kurkumint. Megfigyelték, hogy ezeknek az állatoknak kismértékben a súlyuk és a testzsírjuk is csökkent, változatlan táplálás mellett.
Nemrégiben a thaiföldi Srinakharinwirot Egyetem kutatói továbbléptek, és a kurkumin hatását a rendellenesen magas vércukorszintű, orvosi szóval prediabéteszesek körében vizsgálták kilenc hónapon keresztül. A Diabetes Care szaklapban megjelent tanulmányukból az derült ki, hogy a kurkumin rendszeres alkalmazása segít megelőzni a diabétesz kialakulását a magas kockázatú embereknél. A kilenc hónapos kísérletben 240 prediabéteszes felnőtt szedett véletlenszerű elosztásban kurkumin kapszulát vagy placebót. Kilenc hónap múlva a placebót szedő 116 résztvevő közül 19-ben fejlődött ki 2-es típusú diabétesz, míg a kurkumint szedő csoportban senkiben sem alakult ki a betegség. A kutatók szerint a kurkumin a hasnyálmirigyben termelődő, az inzulin felszabadításáért felelős béta sejtek működését is javítja, gyulladáscsökkentő hatásával megakadályozva azok károsodását.
Gyulladáscsökkentő hatás
A kurkuma az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is hatékony gyógyír. Egy klinikai (randomizált, kettősvak) vizsgálatban a gyulladáscsökkentésre alkalmazott fenilbutazon hatásait vetették össze a kurkuma hatásaiva, reumás ízületi gyulladásban szenvedők körében. Az eredmények szerint a kurkuma hatékonyan vett részt a reggel jelentkező ízületi merevség oldásában, az ízületi ödéma csökkentésében, a fizikai terhelhetőség fokozásában. (Deodhar et al, 1980). A kurkuma jótékony betegségmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén méltó étrend-kiegészítője lehet a mindennapoknak, különösen az enyhe ízületi fájdalmak fennállta esetén. Nem javasolt várandósság idején, mivel fokozhatja a méh simaizomzatának összehúzódását. Azonban szülés után az ájurvéda a méhösszehúzódás elősegítésére ajánlja.
A kurkumin egészségvédő, preventív alkalmazása, pontos hatásmechanizmusa még további kutatások tárgya. Addig azonban az új ízekre nyitott ínyencek, a kísérletező kedvűek fűszerként mindenképpen bátran próbálkozhatnak vele.
Forrás: EgészségKalauz
Fotó: pixabay.com