Léteznek negatív kalóriás ételek, vagy sem?
Egyes élelmiszerek azért lettek népszerűek a fogyókúrázók körében, mert állítólag negatív kalóriások. Mit is jelenthet ez? - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
A szervezetünknek energiára van szüksége ahhoz, hogy megemésszen és feldolgozzon minden ételt, amit elfogyasztunk. A negatív kalóriás élelmiszer kifejezés jellemzően olyan, javarészt zöldségeket és gyümölcsöket takar, amelyek elfogyasztásához, megemésztéséhez állítólag több kalóriára van szükség, mint amennyi bennük van - írja a Healthline.
Negatív kalóriás élelmiszerek
Ha léteznek ilyen élelmiszerek, akkor elméletileg az elfogyasztásukkal fogyhatunk, hiszen több kalóriát használtunk fel az elfogyasztásuk és megemésztésük során, mint amennyit belőlük nyertünk. A negatív kalóriatartalmúként reklámozott élelmiszerek jellemzően magas víztartalmú gyümölcsök és zöldségek.
Néhány konkrét példa erre:
zeller: 14 kalória csészénként (100 gramm), 95% víz.
sárgarépa: 52 kalória csészénként (130 gramm), 88% víz
saláta: 5 kalória csészénként (35 gramm), 95% víz
brokkoli: 31 kalória csészénként (90 gramm), 89% víz
grapefruit: 69 kalória csészénként (230 gramm), 92% víz
paradicsom: 32 kalória csészénként (180 gramm), 94% víz
uborka: 8 kalória csészénként (50 gramm), 95 % víz
görögdinnye: 46 kalória csészénként (150 gramm), 91% víz
alma: (110 gramm), 86% víz
Ezeken kívül többek között a citrom, káposztafélék, bogyós gyümölcsök vagy cukkini is gyakran szerepel a negatív kalóriás élelmiszerek listáján.
Csak egy mítosz?
Jelenleg nincsen bizonyíték arra, hogy ezeknek a zöldségeknek, gyümölcsöknek a feldolgozása több energiát igényelne, mint amennyit az elfogyasztásukkal beviszünk a szervezetünkbe. Sokakban felmerülhet, hogy a rágás során felhasznált energia hozzájárulhat-e ahhoz, hogy egy élelmiszer negatív kalóriatartalmú legyen. Néhány tanulmány kimutatta, hogy a rágógumi rágása óránként körülbelül 11 kalóriával növeli a szervezet által felhasznált energiát. Ebből fakadóan például a zeller vagy más ételek néhány perces rágása során alatt felhasznált energia mennyisége valószínűleg nagyon kicsi.
Az is igaz, hogy a szervezet kalóriát éget el az ételek megemésztése során, de nem mindegy, hogy az adott élelmiszer milyen tápanyagokat tartalmaz. Az élelmiszerek feldolgozásához felhasznált energia a szénhidrátok esetében az étel által tartalmazott kalóriák 5-10%-a, a zsírok esetében 0-5%-a, a fehérjék esetében pedig 20-30%-a. A legtöbb állítólagos negatív kalóriatartalmú élelmiszer elsősorban vízből és szénhidrátokból áll, és nagyon kevés zsírt vagy fehérjét tartalmaz.
Nem valószínű, hogy ezeknek az ételeknek az emésztéséhez felhasznált energia jóval magasabb lenne, mint más szénhidrát-alapú ételek esetében, bár ezt még nem vizsgálták külön.
Forrás: healthline.com
Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay.com