Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

64804194c34be330292341.jpg

Lisztérzékenység: kezeletlenül limfóma kialakulásához vezethet

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

A lisztérzékenység több, mint egy divathóbort! Komoly problémát okozhat, ha nem kezelik. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Egyre gyakoribb a lisztérzékenység, amely kezeletlenül akár limfóma kialakulásához is vezethet. Mi a különbség a cöliákia, azaz a lisztérzékenység és a nem immunológiai hátterű gluténérzékenység között?

A cöliákia nem "egyszerű" gluténérzékenység

Napjainkban igen divatos gluténmentesen étkezni, a KSH kimutatása szerint a 15 évnél idősebb magyarok közel 2%-a követ ilyen diétát.[1] Ugyanakkor a cöliákiát meg kell különböztetni a nem immunológiai eredetű gluténérzékenységtől, az NCGS-től (nem cöliákiás gluténérzékenység). A cöliákiánál súlyosan pusztul a bélfal nyálkahártyája és ez felszívódási zavarokhoz, súlyos emésztési problémákhoz, vérszegénységhez és súlyos esetben akár rosszindulatú betegség (daganatos jellegű megbetegedés - limfóma) kialakulásához vezet.
Az NCGS-nél a szervezet szintén emésztési panaszokkal, hasmenéssel, puffadással reagál a glutén fogyasztására, de nem pusztul a bélfal nyálkahártyája és nem figyelhetők meg egyéb immunológiai tünetek, például bőrkiütések sem. Ugyanakkor sokan úgy vélik, hogy a túlsúlyukért vagy a hasi panaszaikért a glutén a felelős, de az otthoni tesztek helyett érdemes pontos diagnózist kérni szakembertől. A cöliákia tipikus tüneteinél – bőrkiütések, emésztési panaszok – első lépésben vértesztet végeznek, amennyiben ez pozitív lesz, akkor a betegnél endoszkópos vizsgálatot végeznek a bélfal nyálkahártya állapotának ellenőrzésére. A cöliákia a magyarok 1%-át[2] érinti, 60%-ban gyermekeknél és 40%-ban felnőtteknél alakul ki. A lisztérzékenyek aránya egyébként folyamatosan növekszik és a becslések szerint az esetek 97%-a nem kerül felismerésre.[3]

A cöliákiát komolyan kell venni

A kezeletlen betegség limfóma kialakulásához vezethet. Ezzel kapcsolatban Dr. Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ vezetője, gasztroneterológusa elmondta:
"A cöliákiánál a glutént alkotó gliadin fehérjék ellen indul el egy kóros immunológiai reakció a szervezetben, amelynek következtében a bélnyálkahártya károsodik, sorvadni kezd. A bélfal bizonyos rétegén belül nagy mennyiségű fehérvérsejt található, amelyek fontos szerepet játszanak a szervezet védekezésében.

Ha valaki gluténérzékeny és emiatt a bélfala integritása sérül, akkor ezek a fehérvérsejtek túlszaporodnak, mivel a bélből átjutó baktériumok és más káros anyagok ellen fokozottan védekeznek. Ha a fehérvérsejtek osztódása és szaporodása felgyorsul, rosszindulatú betegség, limfóma kialakulásához vezethet. Ezért a cöliákiás betegek esetében 10-15%-kal[4] gyakrabban fordul elő limfóma. Pont emiatt nagyon fontos, hogy a lisztérzékenység gyanúját endoszkópia során végzett mintavétel szövettani vizsgálata által igazolják, mely során az is kiderül, hogy milyen mértékben károsodott a bélnyálkahártya.”


Az igazolt lisztérzékeny betegek minden esetben dietetikushoz kerülnek, mivel a cöliákia ellen még nem létezik gyógyszer, kizárólagos terápiája az, ha a beteg élete végéig mellőzi a glutén fogyasztását. Ihász Katalin, dietetikus kiemelte:

„A cöliákiás pácienseknek teljesen ki kell iktatni a táplálkozásából a glutént, így kerülni kell a búza, a rozs, az árpa és a zab és az abból készült ételek fogyasztását. Ma már többféle gluténmentes liszt kapható kereskedelmi forgalomban, amellyel hatékonyan pótolhatók a hagyományos lisztek. Nagyon fontos, hogy a beteg még minimális mennyiségű glutént se fogyasszon, így, ha egy családban lisztérzékenységet diagnosztizálnak, akkor érdemes az egész családnak gluténmentesen étkezni és lecserélni a főzőedényeket, a kenyérsütő gépet és még a vágódeszkát is. Vásárlásnál minden csomagolt élelmiszer feliratát ellenőrizni kell, mivel akár egy szalámi, egy fűszerkeverék vagy egy konzerv is tartalmazhat glutén.

A kóros immunológiai folyamatokat csak a glutén teljes kiiktatásával lehet pozitívan befolyásolni. A betegség előfordulása saját tapasztalataim szerint is egyre gyakoribb, főként a gyermekeknél. A felnőtt nőknél például sok esetben akkor derül ki, amikor gyermeket szeretnének és az inzulinrezisztencia mellett cöliákiát is diagnosztizálnak.
” Fontos továbbá, - ha valakinél cöliakia igazolódik - a vérrokonok vizsgálata, mert a kórkép öröklődhet.

[1] https://www.ksh.hu/infografika/2021/glutenmentes_infografika.pdf
[2] https://semmelweis.hu/hirek/2018/10/11/tobb-szazezer-embert-erinthet-de-sok-meg-a-kerdes-a-nem-coliakias-glutenerzekenyseg-korul/
[3] https://www.cureceliacdisease.org/wp-content/uploads/341_CDCFactSheets8_FactsFigures.pdf
[4] https://glutenerzekeny.hu/kezeletlen-coliakia-es-egyes-daganatok/

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal