Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

6442735ab6e76518582793.jpg

Magas a vérnyomása? Jól teszi, ha naponta eszik áfonyát!

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

Ha ön, vagy egy családtagja 65 év feletti, jó, ha barátságot köt az áfonyával! - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy napi 178 gramm friss fekete-áfonyának megfelelő áfonyapor 12 hét után csökkentette idősek esetében a vérnyomást, javította az érműködést és a szellemi funkciót:
"A tanulmányban 61 egészséges férfi és nő vett részt Londonból, akik 65 és 80 év közöttiek voltak. 12 héten át a résztvevők fele minden nap megivott egy italt, amely 26 g fagyasztva szárított (liofilizált) erdei áfonyaport tartalmazott (amely kb. 178 gramm friss bogyónak felelt meg), míg a másik felük ízben, megjelenésben, makrotápanyag-, rost- és C-vitamin-tartalmában azonos placebo italt fogyasztott.
Azoknál, akik napi 26 gramm fagyasztva szárított erdei áfonyaporból készült italt fogyasztottak 12 héten keresztül, 3,59 higanymilliméterrel csökkent a szisztolés vérnyomás (felső érték), és javult az áramlásfüggő értágulás (ez mutatja az érfal tágulékonyságát), a rövid távú memória, valamint gyorsabb volt a szellemi reakcióidő. Az áfonyát fogyasztó résztvevők jobban tudtak azonnal felidézni a szólistákat. A kutatók azonban nem észleltek javulást a késleltetett felidézésben."

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal