Már érik a cseresznye: így használja fel a szárát és magját is!
Azonfelül, hogy kitűnő szomjoltó és vitaminokban gazdag gyümölcs, még gyulladáscsökkentő hatá sa is van. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
Nem kérdés: érdemes cseresznyét ennünk, most 3 gyors receptet is ajánlunk. Sőt, még a szárát és a magját is felhasználhatjuk, mutatjuk, mire!
Vásárláskor vizsgáljuk meg a szemeket. A cseresznye szára legyen szép zöld, a gyümölcs maga pedig kemény húsú, fényes héjú és folt- és sérülésmentes! Bár könnyen romló gyümölcsnek számít a cseresznye, érdemes kiterítve a hűtőszekrényben tárolni!
Több rejlik benne, mint gondolnánk
A cseresznyében magas az A, a B1, a B2, a B6 és a C vitamin-tartalom, amely immunrendszer erősítő és segít a daganatos megbetegedések megelőzésében. A vitaminokon túl tartalmaz még folsavat, foszfort, kalciumot, nátriumot, kobaltot, és vasat. A cseresznye többek között erősíti az érfalakat, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
A cseresznye minden részét hasznosíthatjuk!
A cseresznye azon gyümölcsök közé tartozik, amelyeknek minden részét fel lehet használni. A szárból kiváló méregtelenítő, vízhajtó, tisztító tea készíthető, míg a magját széttörve lehet fogyasztani, de például párnát is készítenek belőle. A cseresznyemag párna alkalmas fűtésre és hűtésre is egyaránt, a sütőben melegített párna kiváló hőtartó képességének köszönhetően enyhíti az alvászavarokat, viszont a hűtőszekrényben tárolt párna alkalmas hűtőborogatásra könnyebb ficamok esetén.
Cseresznyés receptek
A cseresznye az a gyümölcs, melyből sokféle dolgot készíthetünk az italtól kezdve a mártáson át a befőttig, de egy könnyű süteménynek is nagyon finom.
Hideg cseresznyeleves
Hozzávalók: 30 dkg cseresznye, 2 dl tejszín, 5 dl tej, citrom, méz.
Elkészítés: A cseresznyét jó alaposan mossuk meg, majd magozzuk ki, és néhány szemet tegyünk félre a tálaláshoz. A magozott cseresznyéket tejjel, tejszínnel, citromlével turmixoljuk össze, majd saját ízlésünk szerint édesítsük egy kis mézzel. Ha sietni kell és nincs idő hűteni, jégkockával együtt turmixoljunk. Tetejére félbevágott cseresznyét, mentalevelet tehetünk díszítésnek.
Cseresznyés jégdesszert
Hozzávalók: 35 dkg cseresznye, 5 dl aludttej vagy joghurt, 6 evőkanál zabpehely, 4 gombóc vanília fagylalt
Elkészítés: A cseresznyét jó alaposan mossuk meg és magozzuk ki.
Turmixgépben pépesítsük a szemeket, majd apránként adjuk hozzá az aludttejet vagy joghurtot, a zabpelyhet és a fagylaltot is. Töltsük poharakba és 1 órára tegyük a hűtőszekrénybe. Saját ízlésünk szerint díszíthetjük cseresznyével vagy tejszínhabbal.
Cseresznyés túrófelfújt
Hozzávalók: 40 dkg cseresznye, 4 mokkáskanál vaj, 1 csomag császármorzsa-por, 4 mokkáskanál sütőpor, 25 dkg sovány túró
Elkészítése: A cseresznyét jó alaposan mossuk meg és magozzuk ki. A császármorzsa port keverjük össze a sütőporral, majd adjuk hozzá a túrót. Jó alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat. A cseresznyéket terítsük szét egy kivajazott tepsiben és a masszát egyenletesen oszlassuk el a kimagozott gyümölcsön. Süssük 40 percig közepes lángon.
Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay