Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

62331bfc90e70943724366.jpg

Megbízhatóság, közelség: így választanak a magyarok szakorvost

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség


A magyarok többféle szempontot is mérlegelnek, mikor szakorvost választanak. Ezek a legfontosabbak! - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Kifejezetten erős Magyarországon a páciensek lojalitása saját orvosuk felé, és sok beteg kész több pénzt és időt áldozni arra, hogy jobb hírű szakember rendelésére juthasson el derült ki a Dokio orvoskereső platform és a GKI Digital közös felméréséből. A kutatásban mintegy 4000 embert kérdeztek meg arról, milyen szempontok alapján választják ki, hogy melyik klinikára vagy melyik orvoshoz mennek el kezelésre, vizsgálatra, ha egészségügyi szolgáltatást vesznek igénybe.

Nem mindegy, hol van a rendelő

Egészségügyi probléma esetén a legtöbben a meglévő orvosuk rendelésének helyét választották fő szempontnak, míg a válaszadók 33 százaléka a korábbi ismeretséget emelte ki (a vonatkozó kérdésnél egy válaszadó több szempontot is megjelölhetett). A felmérésben résztvevők 30 százaléka válaszolta, hogy ismerős, barát, családtag ajánlása útján választ orvost. Meglepő módon a rendelés közelségét csak a harmadik és negyedik leggyakoribb helyen jelölték meg a megkérdezettek: 20 százalékuk a lehető legközelebbi, 22 százalékuk pedig a kényelmesen megközelíthető rendelést preferálja.


Egy másik kérdésre válaszolva a résztvevők (olyan páciensek, akik igénybe vettek már magánegészségügyi ellátást) 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hűséges az orvosához. Ezzel szemben csak 5 százalék mondta azt, hogy mindig oda megy, ahol a legkorábban vagy legolcsóbban kap időpontot. 33 százalék pedig úgy nyilatkozott, bizonyos orvosok, szolgáltatók esetében hűséges, míg más esetben akár szívesen kipróbálna újat.

A megbízható ellátás nagyon fontos

„A válaszok jól mutatják, hogy a magánegészségügyet igénybe vevő páciensek nagy része hajlandó akár több pénzt és időt áldozni azért, hogy megbízhatóbb ellátást kapjon” – mondta Radnóczi Gergely, a Dokio online egészségplatform társalapítója. Az elmúlt egy évben magánegészségügyi ellátást igénybe vevő válaszadók 72 százaléka 10 és 100 ezer forint között költött ilyen szolgáltatásokra, 16 százalékuk viszont több mint 150 ezer forintot fordított magánellátásra.
Az önmagukat orvosukhoz lojálisnak vallók 74 százaléka az orvos munkájával való elégedettséggel indokolta a már bevált szakemberhez való ragaszkodást, míg a válaszadók 43 százaléka számára az orvos személyisége, kisugárzása a meghatározó szempont.

A felmérés során a Dokio és a GKI Digital arra is kíváncsi volt, mi alapján választ rendelést az, aki új magánegészségügyi szolgáltatót keres. 38 százalék azt felelte, hogy az adott problémától függ, hogy orvost választ, vagy pedig rendelőt, míg a felmérésben résztvevők 29 százaléka kifejezetten orvos alapján keres. Arra a kérdésre, hogy mi alapján választanak magánorvost, a legtöbben (51 százalék) az „ismerős, barát, családtag ajánlása útján” lehetőséget választották, és szintén sokan vannak, akik egy másik orvos ajánlását követik (29 százalék) vagy egy orvos ismertsége, hírneve alapján döntenek (27 százalék).

Lényeges az orvos-beteg bizalmi kapcsolat

A kutatás szerint a páciensek csupán öt százaléka választ orvost online orvoskereső szolgáltatás használatával, az internetről választók inkább a keresőszolgáltatásokat részesítik előnyben. Radnóczi Gergely ugyanakkor rámutatott, hogy a Dokióhoz hasonló orvoskereső platformok kifejezetten alkalmasak arra, hogy szakmai elismertség alapján keressünk orvosokat, hiszen rajtuk keresztül elérhetők a szakemberek szakmai életrajzai, elismerései is.
 
„Az eredmények arra is utalnak, hogy bár az e-egészségügy, távmedicina és hasonló, kevésbé személyes eljárások egyre gyakoribbak az egészségügyben, továbbra is megkerülhetetlen az orvos-beteg bizalmi kapcsolat” – mondta Radnóczi Gergely. „Eközben a magánegészségügyben is élesedik a piaci verseny, amelyben egy-egy klinika akkor tehet szert előnyre, ha minél jobban előtérbe kerül az orvosok szakmai személyisége is. A felmérésünk azt mutatja, hogy nem a közelség vagy az ár a fő szempont a páciensek számára orvosválasztás során, hanem elsősorban olyasvalakihez szeretnének eljutni, akiben megbízhatnak. A magánklinikáknak is ezt kell sugározniuk.”
Forrás: Dokio

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay.com

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal