Mennyi a kutyák vitamin és ásványi anyag szükséglete? Ezek lehetnek a hiánytünetek
A vitamin-kiegészítésére vonatkozó ajánlások rendkívül különbözőek a kutyatápokon.- olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
Ennek oka részben a hosszú eltarthatóság esetén is megfelelő ellátás, részben a vitamingyártó cégek piaci törekvései, részben pedig a különböző kutyatáp gyártó cégek vetélkedése az eladási sikerek érdekében. A kereskedelmi forgalomban kapható kutya- és macskatápokban használt A,- E- és D-vitamin szintek gyakran többszörösei a minimális szükségletnek.
Mennyi a minimális vitaminszükséglet kutyáknál?
A zsírban oldódó vitaminok (A-, E-, D-, és K-vitamin) az állat szervezetében, elsősorban a májban tárolódnak, és a K-vitamin kivételével tartalékot képeznek. Felszívódásuk hasonló módon történik, mint a zsíroké, és anyagcsere-végtermékeik az epével együtt a bélsárral ürülnek ki. A zsírban oldódó vitaminok maximálisan megengedett szintjét a tápban rendelet szabályozza.
A vízben oldódó vitaminokból (B-vitamin csoport) ugyanakkor a szervezet nem képes tartalékot képezni (kivéve a B12 vitamint, ami a májban raktározódik), ezért a napi ellátásra a táp megfelelő B-vitamin-tartalmának biztosításával ügyelni kell. A fölöslegben adott B-vitaminok a vizelettel kiürülnek.
A kutya A-vitamin ellátása A-vitaminnal, vagy béta-karotinnal történhet. A-vitamint csak az állati eredetű takarmány-alapanyagok tartalmaznak. A növényi táplálékban (például sárgarépában) lévő béta-karotin a kutya májában A-vitaminná képes alakulni. A macska szervezete azonban erre nem képes. Elégtelen A-vitamin ellátás esetén a növekedés visszamarad, a szaruhártya kiszáradása, kötőhártya gyulladás, hámrétegek elváltozásai keletkezhetnek és az állat betegségek iránt fogékonnyá válik. Ugyanakkor az A-vitamin túladagolása is káros lehet (A-hypevitaminosis) és deformációval járó csontbetegségek, fogínygyulladás, foghullás léphet fel, különösen nagy adagban etetett nyers máj esetén.
Hiányállapotok, a túladagolás tünetei és a legfontosabb vitaminforrások
A különböző vitaminok és ásványi anyagok hiányára illetve túladagolására jellemző tünetek utalnak. Így pótolhatjuk természetes forrásból.
A-vitamin
Hiányállapot: szaporodásbiológiai zavarok, Hám- és nyálkahártya károsodás, látászavar
Túladagolás: csontfejlődési zavarok, hyperesthesia
Vitaminforrás: halmáj olaj, tej, máj, tojássárgája
D-vitamin
Hiányállapot: angolkór, osteomalacia, osteoporosis
Túladagolás: hypercalcemia, csontresorptio, lágyszövetek meszesedése
Vitaminforrás: máj, egyes halak, tojássárgája, napfény
E-vitamin
Hiányállapot: szaporodásbiológiai zavarok, pansteatitis macskában
Túladagolás: nem toxikus, A- és D- vitamin szükséglet megnövekedik
Vitaminforrás: búzacsíra, kukorica olaj, szójaolaj
K-vitamin
Hiányállapot: véralvadási zavarok, vérszegénységű
Túladagolás: nem ismeretes
Vitaminforrás: zöld leveles növények, máj, halliszt
Tiamin
Hiányállapot: központi idegrendszer zavarai, anorexia, súlyvesztés
Túladagolás: nem toxikus
Vitaminforrás: hús, korpa
Riboflavin
Hiányállapot: az idegrendszer zavarai, dermatitis
Túladagolás: nem toxikus
Vitaminforrás: tej, tojás, máj, vese, zöldségek
Niacin
Hiányállapot: „fekete – nyelv” betegség
Túladagolás: nem toxikus
Vitaminforrás: hús, hüvelyes magvak
B6-vitamin
Hiányállapot: mikrosejtes hypochrom anaemia
Túladagolás: nem ismeretes
Vitaminforrás: máj, vese, hal, búzacsíra
Pantoténsav
Hiányállapot: anorexia, súlyvesztés
Túladagolás: nem ismeretes
Vitaminforrás: máj, vese, tejtermékek, hüvelyes magvak
Biotin
Hiányállapot: szőr depigmentációja, száraz dermatitis
Túladagolás: nem toxikus
Vitaminforrás: tojás, máj, tej, hüvelyes magvak
Folsav
Hiányállapot: anaemia, leucopenia
Túladagolás: nem toxikus
Vitaminforrás: máj, vese, zöld leveles növények
B12-vitamin
Hiányállapot: anaemia
Túladagolás: nem toxikus
Vitaminforrás: hús, máj, hal
Kolin
Hiányállapot: neurológiai zavarok, májelzsírosodás
Túladagolás: hasmenés
Vitaminforrás: tojássárgája, máj, tejtermékek, hüvelyes magvak
C-vitamin
Hiányállapot: nem esszenciális
Túladagolás: nem toxikus
Vitaminforrás: citrusfélék, sötétzöld zöldségfélék
Forrás: EgészségKalauz
Fotó: EgészségKalauz