Mennyi pontosan 1 adag saláta? Ennyi zöldséget kellene fogyasztani naponta
Megmutatjuk, hogy mennyi az ideális napi zöldség adag, és Geszler Dorottya egyik kedvenc, húsos-tojásos salátájának receptjét is elhoztuk. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
A friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás előnyeit – különösen, ha diétázunk – nem kell ecsetelni, azt azonban már kevesen tudják, hogy mennyi az ajánlott napi adag. – Az új hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® útmutatása szerint legalább napi 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt javasolt fogyasztanunk, s ebből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen – mondja Shenker-Horváth Kinga, dietetikus.
Mennyi pontosan 1 adag saláta?
1 adagnak felel meg:
10 dkg friss, főtt vagy párolt zöldség (például 1 közepes paradicsom, paprika)
1 kis tányér saláta
2 dl 100 százalékos zöldséglé.
Ezt a mennyiséget könnyen elérhetjük, ha minden főétkezéshez eszünk minél többféle színű, pl. piros, narancs vagy sötétzöld színű friss, idényjellegű zöldségfélét. Fogyasztásukkal az egészségünk számára kiemelten fontos védőfaktorokhoz jutunk hozzá, amelyek segítenek a betegségek megelőzésében és az egészség megőrzésében.
A bélműködésre is jó hatással vannak
A zöldségfélék alacsony zsiradék-, ebből következően alacsony energiatartalmuk mellett gazdagok ásványi anyagokban, vitaminokban. Nagy élelmirost-tartalmuk teltségérzetet biztosít, hozzájárul a jó bélműködéshez, valamint előnyösen befolyásolja a szénhidrát- és zsíranyagcserét.
Sokoldalú saláták
Rohanó világunkban az egészséges táplálkozást nem mindig könnyű megvalósítani, hiszen a friss zöldségek beszerzése és előkészítése időigényes folyamat. Ezt az időt és fáradságot mind megspórolhatjuk az előrecsomagolt salátákkal.
A dietetikus azt tanácsolja, hogy egészségünk megőrzése érdekében fordítsunk nagyobb figyelmet a friss, nyers zöldségfélék mindennapos fogyasztására. Ebben segítenek nekünk a salátafélék, melyek főleg nyers formában részei az étkezésünknek, így elmarad a hőkezelés értékes tápértéket csökkentő hatása. A saláták rendkívül sokoldalúan felhasználhatóak, a különböző fajtákkal változatossá és színessé tudjuk varázsolni az étrendünket, a közelgő nyári nagy melegben pedig még jobban is esnek ezek a könnyedebb ételek.
A saláta is lehet laktató
Főételként is fogyaszthatunk salátát, ehhez nyújtunk most inspirációt Geszler Dorottyával. Egy igazán könnyen elkészíthető, fehérjedús tavaszi saláta receptjét hoztuk el, amit sportolóknak kifejezetten ajánlunk.
Fehérjedús saláta recept
Hozzávalók 4 főre:
1 csomag Eisberg Freshbalance mix
1 db érett avokádó
4 szelet sült csirkemell (160-180 g)
8 szem koktélparadicsom
100 g feta sajt
2 db főtt tojás
2 ek olívaolaj
Öntet:
3 ek olívaolaj
1 ek citromlé
1 ek borecet
1 ek aprított petrezselyem
1-1 kk szárított oregánó, bazsalikom
½ kk méz
½ kk dijoni mustár
só, bors
Elkészítése:
Főzzük meg a tojásokat. Közben az olívaolajjal kikent forró serpenyőben pirítsuk meg a hússzeletek mindkét oldalát, majd szeleteljük fel a csirkét. Vágjuk félbe a koktélparadicsomokat, kockázzuk fel az avokádót, a fetát és a főtt tojásokat, majd adjuk hozzá a felaprított hozzávalókat a salátához.
Keverjük össze egy kis tálban az öntet hozzávalóit, öntsük rá a salátára, forgassuk át, majd aprított petrezselyemmel tálaljuk.
A dietetikus tanácsa
A tojás az egyik legősibb és legértékesebb táplálékunk. Amellett, hogy kiváló teljes értékű fehérjeforrás, jelentős vitamintartalommal is rendelkezik, a C-vitaminon kívül szinte az összes vitamin megtalálható benne. Mi van a tojásban?
Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay