Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

645290313b6b6300209259.jpg

Mennyit kellene minimum naponta mozogni? A kutatók szerint legalább ennyit

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

Egy tanulmány szerint már napi ennyi perc mozgás segíthet megelőzni a korai halálozást.  - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Már napi 11 perc testmozgás is jelentősen csökkentheti az olyan krónikus betegségekben való elhalálozás kockázatát, mint a szívbetegség és a rák - derül ki a British Journal of Sports Medicine című szaklapban megjelent tanulmányból. A brit Cambridge-i Egyetem kutatói által vezetett tudóscsoport 196 publikált cikket elemzett, amelyek több mint 30 millió résztvevő adatait tartalmazzák, így ez az eddigi legnagyobb ilyen jellegű elemzés.

Mennyit kellene hetente mozogni?

A tanulmányból kiderült, hogy a heti 75 perc testmozgás 23%-kal alacsonyabb korai halálozási kockázattal járt együtt. Míg a tipikusan ajánlott heti mozgás mennyisége 150 perc, a kutatók úgy találták, hogy ennek a mennyiségnek a fele is csökkentheti a korai halálozások számát, akár minden tizedik esetben.
"Ha valaki a heti 150 perc mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást elsőre soknak gondolja, számára jó kiindulási alap lehet a heti 75 perc, amit a későbbiekben fokozatosan növelhet." - mondta Dr. Soren Brage, a tanulmány vezető szerzője, a Cambridge-i Egyetem fizikai aktivitás epidemiológiai kutatója.
A kutatók szerint az, hogy a kevesebb, mérsékelt intenzitású mozgás is sokat számíthat az egészségünk szempontjából, sokakat motiválhat. Köztük, azokat is, akik napi szinten ülőmunkát végeznek.

Mi számít mérsékelt intenzitásnak?

A mérsékelt intenzitás olyan tevékenységeket jelent, amelyek megemelik a pulzusszámot, de elég könnyűek ahhoz, hogy közben még beszélgetni is lehet. Ilyen például a séta, a túrázás vagy a tánc.
Dr. Leandro Garcia, a tanulmány társszerzője és a belfasti Queen's University közegészségügyi oktatója szerint az egészségünk érdekében nem kell feltétlen például edzőterembe járni. Elég lehet néhány egyszerű életmódbeli változtatás, mint például az, hogy autó helyett gyalog vagy kerékpárral járunk munkába vagy a gyerekekkel játszunk az udvaron, a parkban.

"A mérsékelt aktivitásnak nem feltétlenül kell azt jelentenie, amit általában testmozgásnak gondolunk, mint például a sport vagy a futás. Néha csak néhány szokásunkat kell megváltoztatni. Válasszunk olyan mozgásformát, amit élvezünk, és amelyeket könnyű beilleszteni a heti rutinunkba. Ez egy kiváló módja annak, hogy aktívabbá váljunk." - tette hozzá Garcia.

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay
 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal