Miért olyan egészséges a cékla?
A cékla jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, nemrég az is kiderült, hogy sportolóknak is tökéletes természetes teljesítményfokozó. Miért ilyen egészséges a cékla? - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
A Tour de France kerékpárversenyen aztán igazán minden másodperc számít, és mindenki mindent megtesz a sikerért, a legújabb karbonszálas aerodinamikus kerékpár-modelleken át a táplálkozástudomány csodáiig. Az angliai Exeter Egyetem tanulmánya szerint a céklalé fogyasztása hatásos lehet például a kerékpárversenyzők teljesítményének növelésében.
Ezt vizsgálták szimulált versenyhelyzetben a kutatók.
A kérdéses vizsgálatban a szimuláció így zajlott:
Kilenc kerékpárversenyző (férfi) vett részt két távon: 4 km, illetve 16 km. Minden távot kétszer tettek meg a versenyzők, minden alkalommal a verseny előtt fogyasztottak fél liter céklalevet. A versenyzők nem tudták, hogy egyik alkalommal a céklalé teljes értékű volt, másik alkalommal azonban a kutatók előzetesen eltávolították a benne lévő nitrátokat.
Vizsgálták a a versenyzők VO2 értékeit (oxigénfelhasználását), ez a legjobb paraméter, ami mutatja az erőkifejtés mértékét verseny közben. Az eredmények szerint mintegy 3%-kal javult a teljesítményük wattban mérve, a teljes értékű céklalé fogyasztása után. Ez az eredmény egy valódi versenyhelyzetben bizony lényeges különbséget adhat!
A céklalé természetes nitrátforrás, élettani hatásai jótékonyak: értágító hatású, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringést. Az izomszövetben csökkenti az oxigénigényt terhelés idején. Az Exeter Egyetem kutatói további vizsgálatokat végeznek mindezek pontosítására.
Forrás: EgészségKalauz
Fotó: pixabay.com