Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

62ea5201076de838762381.jpg

Mire jó a bentonit? Meg fog lepődni: így hat a szervezetére, ha agyagot eszik

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

A bentonit meglepően jó hatással lehet a hajra, a bőrre, az emésztésre, sőt segíthet a különféle mérgezések kezelésében is.  - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Agyagevészet? Önnek mi jut eszébe az agyagról? A sáros, agyagos talaj, az agyagból készült képzőművészeti termékek, a borászati derítőszer, netán egy hasznos étrend-kiegészítő vagy gyógyszer?

Bentonit

Az agyag egyik típusa a bentonit, ami megtalálható élelmiszerekben, kozmetikumokban, gyógyszerekben. Újabban már a neten keresztül is beszerezhető a szürkés, sárgás vagy barnás színárnyalatú, lisztszerű, ásványi por.

A bentonit sokoldalú felhasználásának a hátterében elsősorban 2 tulajdonsága áll:
1) a bentonit nagyon jó vízmegkötőképességgel rendelkezik, vízben akár eredeti térfogatának a 12-szeresére is duzzadhat;
2) a bentonit képes a felületén a legkülönfélébb molekulákat, köztük mérgeket és a mikroorganizmusok toxinjait is megköti (emiatt használják a bentonitot például szennyvíztisztításra is).


A következőkben bemutatjuk azt, hogy az agyag, illetve az agyag egyik speciális fajtája, a bentonit miként hathat az egészségi állapotunkra? Meg fog lepődni! A bentonit ugyanis jó hatással lehet a hajra, a bőrre, az emésztésre és segíthet a különféle mérgezések kezelésében is.

Krémek, kenőcsök, pakolások összetevője lehet

A bentonit több hidratáló krém alkotója, és úgy tűnik, hogy hozzájárul a bőrgyulladás (dermatitis) tüneteinek a mérsékléséhez. Emellett a bentonit támogathatja a bőrsérülések, bőrfekélyek gyógyulását, az akné kezelését.

Többen úgy tapasztalják, hogy a bentonitos krémek és kenőcsök a csecsemők pelenkadermatitise esetén is kedvezően hatnak.
Sokan bentonitos „munkavédelmi kenőcsöt” használnak, ugyanis, ha ezzel kenik be a kezüket, csökken az esélye annak, hogy egyes mérgező anyagok felszívódjanak a bőrön át.
A bentonit naptejekben, fényvédő készítményekben is szerepelhet; fizikai fényvédőként használható az ultraibolya sugárzás blokkolására, hiszen az apró szemcséi visszatükrözik a káros sugarakat.

A bentonit nedvszívó és szagmegkötő tulajdonsága miatt azt izzadásgátló készítményekben is alkalmazhatják.
Az agyagpor matt, fénytelen hatás kölcsönöz a bőrnek, így az bőrhibák, pattanások elfedésére is alkalmas, de akár hajpakolásokban is alkalmazható.
Úgy tűnik, hogy a bentonit kedvezően hat a bőr rugalmasságára. Állatkísérletes eredmények szerint a bentonit emeli a kollagénrostok számát; és már 7 nap alkalmazást követően kimutatható a kedvező hatás. Elsősorban erre alapozva használják a bentonitot az arcbőr „fiatalítására” szolgáló kencékben.

Szájon át szedett bentonit: hasmenés ellen is jó lehet

Már 1961-ben leírták, hogy a bentonit a hasmenéses esetek 97 %-ában (vírusos eredetű, ételmérgezés okozta stb.) hatásosnak bizonyulhat. Emellett, irritábilis bél szindróma (IBS) esetén is előnyösen befolyásolhatja a bélműködést. Vannak források, miszerint a gyomorfekély kezelésében is bevethető a bentonit, elsősorban a nyálkahártyához jól tapadó, a nyálkahártyát bevonó jellege miatt.

Haszonállatoknál leírták, hogy a sétányrózsa okozta mérgezés kezelésében kedvezőbb hatású a szájon át adagolt bentonit, mint az aktív szén. Emellett, fémek (ólom, kadmium, réz) okozta mérgezéseknél is jótékony lehet a bentonit. Állatkísérletek alapján a tápkiegészítésként adagolt bentonit csökkenti a különféle szervekben mérhető ólomkoncentrációt.

Mennyire biztonságos az „agyagevés”?

Kellő mennyiségű szakirodalom áll rendelkezésre, ami a bentonit biztonságosságát igazolja, szájon át történő alkalmazásnál is. Tudni kell, hogy a bentonit nem szívódik fel a gyomor- és béltraktusból, nem jut be a vérkeringésbe. Ennek köszönhetően a bentonitot általánosságban nem-toxikus és nem-irritáló anyagnak tekintik.
A bentonit-túladagolásról és annak következményeiről kevés adat áll rendelkezésre. Leírták azonban például, hogy egy macskánál (amelyik nagy mennyiségű bentonitos almot evett) alacsony káliumszintet és anémiát mutattak ki, letargiával és izomgyengeséggel társulva. Emellett, egy 3 éves kislánynál, aki túl sok bentonitot kapott súlyos káliumhiány alakult ki.
Összességében elmondható, hogy a bentonit adagolására vonatkozóan „bombabiztos” dózisok egyelőre nem ismertek, azonban az előírásokat követő alkalmazás esetén kicsi az esélye a súlyos mellékhatásoknak.

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész
Forrás
(1) Moosavi M. Bentonite clay as a natural remedy: A brief review. Iran J. Public Health 46; 1176-1183. 2017.

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay.com/iStock

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal