Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

63c6ace27d419512828444.jpg

Mitől regenerálódik a máj? Ilyen étrenddel visszafordítható a májkárosodás

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Születés Kutatás Érdekesség

Visszafordítható az a károsodás, amit a fehérjeszegény étrend okoz a májban. Vagyis ha elegendő fehérjét viszünk be újraépítheti magát a májunk.  - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

A kutatásban a Surrey-i Egyetem Állatgyógyászati Iskolája és a Sao Paulo Egyetem kutatói fogtak össze, témájuk az alacsony fehérjetartalmú étrend hatása volt a májra.
A kutatók két csoportnyi egeret figyeltek meg öt héten át – az egyik csoport étrendjében normális mennyiségű fehérje volt, a másik csoport pedig fehérjében szegény táplálékot kapott – a kutatók így figyelték meg azt, hogy a fehérjemennyiség csökkenése milyen szintén károsítja a májat.

Így pusztítja a fehérjeszegény diéta a májat

Egy új módszer, a design-alapú sztereológia* használatával a kutatók képesek voltak megbecsülni három dimenzióban a máj térfogatát, illetve a májsejtek számát és méretét. Ennek segítségével sikerült megaállíptani azt, hogy a fehérjehiányos diéta az egerek májának térfogatát 65 százalékkal csökkentette. Emellett 46 százalékkal csökkent a hepatociták (májsejtek)térfogata – 90 százalékkal pedig megnőtt a kétsejtmagvas hepatociták száma, ennek következtében csökkent a máj működőképessége.

A kutatás arra is rávilágított, hogy az alacsony fehérjetartalmú étrend 20 százalékkal csökkentette a máj által termelt albumin nevű fehérje mennyiségét is – az albumin fontos biomarkerként utal arra, hogy a máj mennyire képes részt venni a táplálkozási folyamatban.
Ha a máj ilyen mértékben károsodik, funkciói és hatásfoka is csökkennek, ez pedig ronthat mind az idegrendszeri, mind pedig a mozgásszervi funkciókon, emellett így még a gyógyszereket is kevésbé tudjuk lebontani. A kutatásból szintén kiderült: a kétmagvú hepatociták gyarapodása utal arra, hogy a máj megpróbálja ellensúlyozni az étrend okozta kárt.

A májunk csodákra képes

Az öt hét elteltével normális mennyiségű fehérjét tartalmazó étrendre tért át az alultáplált csoport. Ennek következtében 85 százalékkal növekedett az egymagvú hepatociták száma és másfélszeresére nőtt a máj térfogata. Ezen eredmények arról árulkodnak, hogy a máj képes regenerálni önmagát és visszafordíthatja azon káros folyamatokat, amelyek az étrend miatt jelentkeznek. A kutatók véleménye szerint több idő elteltével a máj akár még tovább is képes regenerálni magát.
A Surrey-i Egyetemen tanító Dr. Augusto Coppi, a tanulmány szerzője szerint nem szabad alábecsülnünk a fehérjék fontosságát étrendünkben. Ezek ugyanis testünk működőképességét alapozzák meg, segítenek abban, hogy felépítsük és regeneráljuk szöveteinket, vagy éppenséggel enzimeket és hormonokat tudjunk termelni.
"A túl kevés fehérje károsítja májunk működését. Kutatásunk szerint a májban és sejtjeiben aggasztó mértékű sorvadás látható, ez pedig az egész test anyagcseréjére kihatással lehet. Azonban arra is rájöttünk, hogy mindezen károsodás nem végleges, a májnak képes arra, hogy regenerálja magát és normálisan tudjon működni."

"Ez egy reménykeltő felfedezés mindazok számára, akik hosszú ideig nem táplálkoztak megfelelően– nem kell amiatt aggódniuk, hogy szervezetükben végleges a károsodás. Kutatásunk újszerű abban, hogy sztereológiai módszerrel figyeltük a 3D tér változását a máj struktúrájában a fehérjehiány feloldása után."

* Sztereológia jelentése: aháromdimenziós szerkezeteknek, a térbeli viszonyoknak a kétdimenziós kép alapján történő rekonstrukciója.

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal