Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5a3ae3b98d502.jpeg

Mozgásterápia az Achilles-ín sérülés után

Témakörök:

A legújabb kutatások szerint az egyik leggyakoribb túlterheléses megbetegedésnek, az Achilles-íngyulladásnak gyógyulásához a mozgásterápia önmagában elegendő.

Mozgásterápia alkalmazásával a teljes gyógyulás időbe telhet, mivel az inak gyógyulása általában meglehetősen lassú, azonban ilyen módon elkerülhetünk olyan beavatkozásokat, mint a helyi injekciós kezelés illetve a sebészi beavatkozás.

A vizsgálatban 34 beteg vett részt. Háromtól hat hónapig kizárólag mozgásterápiában részesültek. A betegek 80 százaléka teljesen meggyógyult, nem igényelt további kezelést. A többi betegnek fájdalmai vagy egyéb panaszai maradtak, de ezek minimálisak voltak. Egy beteg szorult más kezelésre.

Az Achilles-íngyulladás (Achilles tendinitis vagy tendinopathia) az egyik leggyakoribb sporttal kapcsolatos túlterheléses megbetegedés. Például futóknál minden tizedik sérülés ilyen. Az általános ajánlás szerint az Achilles-ín gyulladásának terápiája 3 hónapos mozgásterápiával kezdődik. Ennek eredménytelensége esetén más, invazívabb módszerekkel folytatódik. Karin Gravare Silbernagel, a Göteborgi Egyetem mozgásterapeutája szerint, ez az idő kevés a teljes gyógyulás eléréséhez.

A vizsgálat vezetője, Silbernagel szerint emellett az is fontos, hogy ezalatt a relatíve hosszabb idő alatt a napi aktivitásukat sem kell korlátozniuk. A hathónapos kezelés nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden egyes alkalom mozgásterapeuta irányítását igényli. A betegek megtanulhatják a gyakorlatokat és ezeket otthon is végezhetik önállóan.

Sok betegnél alakul ki az a jelenség, hogy elkezd „félni” a mozgástól. Ennek oka a fájdalomtól illetve az ínszakadástól való félelem. Silbernagel szerint ez is aláhúzza annak a fontosságát, hogy a beteggel megértessük, hogy gyógyulásának kulcsa a mozgásterápia.

Taposógép

Forrás: MediPress

 

 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal