Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

620fa86662282367764555.jpg

Ne dobja ki a tojáshéjat! 4 filléres tipp, mire lehet használni

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

A tojáshéjat vétek kidobni! A háztartásban több helyen lehet használni. Mutatjuk! -  olvasható az egeszsegkalauz.hu-n. 

A tojás a legtöbb háztartásban alapélelmiszer: rendkívül sokoldalúan elkészíthető, nagyszerű fehérjeforrás, de a tojáshéjat se dobjuk ki!

1. Házi készítésű kalciumpótló

A tojáshéj legfontosabb összetevője a kalcium-karbonát, mely közel 95 százalékát alkotja. A kalcium pedig nélkülözhetetlen a csontok egészségének megőrzéséhez. Bár jó néhány kalciumtartalmú étrend-kiegészítőt lehet kapni (még olyat is, ami tojáshéj alapú), a tojáshéjból mi magunk is készíthetünk olcsó kalciumpótlót:
Alaposan tisztítsunk meg 10-12 biotojás héját, majd tegyük őket egy fazékba, öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi ellepi a héjakat, majd forraljuk fel. Legalább 10 percig forraljuk!
Ezután a tojáshéjakat tegyük egy tiszta tepsire, és 150 fokon negyed órán keresztül szárítsuk a sütőben. A kihűlt héjakat a kezünkkel törjük össze, majd mozsár, robotgép vagy kávédaráló segítségével őröljük finom porrá. Naponta egy-egy kiskanálnyit keverjünk gyümölcslébe, joghurtba.

2. Táplálja a talajt, távol tartja a kártevőket

Aki szívesen kertészkedik, annak is érdemes a tojáshéj-őrleményt félre tenni: a növényeket nagyszerűen lehet a magas kalciumtartalmú tojáshéjjal táplálni, különösen akkor, ha a talaj savasabb. Néhány növénynek, például a paradicsomnak, a paprikának vagy a padlizsánnak különösen előnyös lehet a kalciumpótlás, mert a tápanyaghiányos talajban könnyen tönkremennek.
A tojáshéjat ráadásul nemcsak a talajba keverhetjük, hanem az összezúzott tojáshéjat a növény köré is szórhatjuk, ezzel ugyanis elriaszthatjuk a csigákat és egyéb kártevőket.

3. Kávéfőzéshez is jó

Elsőre nagyon furcsának tűnhet, hogy a tojáshéjat a kávéfőzéshez használjuk fel, de akinek érzékenyebb a gyomra vagy nem szereti a kávé túlságosan kesernyés ízét, annak érdemes kipróbálnia. A kávé mellé kevert, alaposan megtisztított és megőrölt tojáshéj ugyanis enyhíti a kávé savasságát, és az ízét is megváltoztathatja. Keverjünk egy kiskanálnyi őrölt tojáshéjat a kávéhoz, és így készítsük el!

4. Takarításnál is jó segédanyag

A tojáshéjat a takarításhoz, természetes "súrolószerként" is felhasználhatjuk: az alaposan megtisztított, majd finomra őrölt tojáshéjat keverjük össze szódabikarbónával - 3 evőkanál szódabikarbónához adjunk 1 evőkanál tojáshéjat-, majd tegyünk hozzá annyi vizet, hogy jól kenhető pasztát kapjunk. Ezzel alaposan átdörzsölhetjük a kevésbé "érzékeny" felületeket a konyhában, fürdőszobában.


Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay.com

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

602bb2e0af0cf477703987.jpg

Ezt jelentik a rövidítések a leleten