Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

62052fc8dc8bb284482377.jpg

Ne égess! A jó levegő közös értékünk

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

A háztartási hulladék égetése tilos Magyarországon, ennek ellenére általánosan elterjedt jelenség, hogy hulladék kerül a tűzre. -  olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Közös kampányt indított a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közművek, a Levegő Munkacsoport és a Humusz Szövetség.
A háztartási hulladék égetése tilos Magyarországon, ennek ellenére általánosan elterjedt jelenség, hogy műanyag palackok, csomagolóanyagok, PVC-padló darabjai, bútorlap vagy éppen textil és vegyes összetételű hulladék kerül a tűzre. Ezek égetése során a szálló por mellett az egészségre legártalmasabb égéstermékek közé tartozó policiklusos aromás szénhidrogének is nagy mennyiségben kerülnek a levegőbe, amik erősen rákkeltőek, sőt a születendő gyermekek egészségét is maradandóan károsíthatják.

Hogy a problémára felhívják a figyelmet, „Ne égess!” címmel közös kampányt indított Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Közművek, a Levegő Munkacsoport és a Humusz Szövetség. A kampány weboldalán a hulladékégetéssel kapcsolatos minden fontos információ megtalálható.

Miben segít a Fővárosi Önkormányzat?

A Fővárosi Önkormányzat Zöld Budapest néven lakossági tanácsadó irodát nyitott kettős funkcióval. Egyrészt a Life HungAIRy projekt keretében tanácsadást nyújtanak a helyes fűtési technikákról, komposztálásról, és tájékoztatást adnak a levegőminőség javítását célzó hazai és uniós pályázatokról. Másrészt az iroda otthont ad a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központnak is, ahol a lakástulajdonosok teljeskörű tanácsadást kaphatnak lakásuk energetikai felújításával kapcsolatban.
A Fővárosi Önkormányzat mindezeken felül kiegészítő mérésekkel vizsgálja a budapesti légszennyezettséget. Budapesten az Országos Meteorológiai Szolgálat 12 fix mérőállomáson méri folyamatosan a levegő minőségét. A tavaly augusztusban elindított kiegészítő mérési programban a Fővárosi Önkormányzat Budapest négy különböző helyszínén méri a nitrogén-oxidokat, az ózont és a levegő aeroszoltartalmát („szálló por”, PM10 és PM2,5), továbbá a minták benz(a)pirén, összes szén, szerves széntartalmát.

Így segítenek a civil szervezetek:

A Levegő Munkacsoport a légszennyezésről és a megfelelő fűtési módokról nyújt tájékoztatást.
A Humusz Szövetségnél a hulladékcsökkentésről és a helyes komposztálásról kaphatunk hasznos információkat.
Mit tehetünk mi az illegális hulladékégetés ellen?
Tilos háztartási hulladékot otthon a kályhában vagy kint a szabadban, a kertben égetni! Az avar és egyéb kerti zöldhulladék kitűnően komposztálható a kert egy sarkában. A zöldhulladékból így kis odafigyeléssel jó minőségű komposztot nyerhetünk, amellyel táplálhatjuk növényeinket. Ezen túlmenően a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közművek közös projektje keretében közösségi komposztálók is nyíltak, hogy azok is élni tudjanak a zöld, környezettudatos megoldással, akiknek otthon erre nincs lehetőségük. A közösségi komposztálók listája sok egyéb hasznos érdekességgel együtt elérhető a BP Fatár applikációban.

A Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója el is szállítja a lakosságtól a zöldhulladékot, a FŐKERT Kertészeti Divíziója pedig a parkokban összegyűjtött zöldhulladékot komposztálja.

Kérjük, hogy kerti zöldhulladékát soha ne égesse el, helyette komposztáljon, vagy zöldhulladékként szállíttassa el a Budapesti Közművekkel, hogy környezetbarát módon hasznosulhasson!
Ne felejtsük: a hulladék otthoni égetése olyan mértékű környezet- és egészségkárosítást okoz, amit nem nézhetünk tétlenül. Tegyünk közösen ellene, hogy a friss levegőn töltött minden perc valóban egészségünkre válhasson!


Forrás: EgészségKalauz

 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal