Ókori csodaszer a spárga leve: ennyi mindenre használhatja
A spárga jótékony hatásaira már az ókorban felfigyeltek, ahol egyenesen csodaszerként tartották számon. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
Itthon nincs különösebben nagy divatja a fogyasztásának, pedig nem csak finom, hanem kifejezetten egészséges tavaszi zöldség is, amit érdemes lenne többször a tányérunkra tenni.
A spárga elsőrangú étel szinte minden diéta mellé, ugyanis tíz deka spárgában alig 15 kalória van - viszont rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valamint roppant tápláló. Gazdag A, B, C, E valamint K vitaminokban és folsavban, ami jó az általános rossz közérzet leküzdésére, valamint kiváló mangán, fehérje és foszfor forrás, és nagy mennyiségben tartalmaz az emésztéshez nélkülözhetetlen rostokat. Számos további nyomelem és ásványi anyag található még benne, többek között magnézium, vas és cink.
Jó hatással van a körmeink egészségére, csökkenti a bőrbetegségek kialakulásának kockázatát, fogyasztása tisztítja a veséket, valamint csökkenti a köszvény, és a reuma okozta fájdalmakat.
A vese kövesedése esetén a spárgalé fogyasztása hatásosan oldja a követ, sőt, akár még egy gyengébb homokosodást is meg tud szüntetni. A spárga levét semmiképp ne fogyasszuk erős hatása miatt kizárólag önmagában, érdemes sárgarépa lével, gyümölcslével vegyíteni egy, másfél deci mértékben. A spárga gazdag kalciumforrás, így kitűnő fegyver a csontritkulás ellen.
A népi gyógyászat emellett erős afrodiziákumként tartja számon a spárgát, mivel a magas cinktartalma révén képes ellensúlyozni a cinkhiány okozta libidócsökkenést.
Ha nem tudja, hogyan fogyaszthatná a spárgát, íme egy recept:
Spárga csőben sütve
Cukorbetegek részére
Hozzávalók 1 főre:
200 g spárga
5 g margarin
50 g kefír
20 g sovány sajt
1/3 tojás
szerecsendió
só
A megtisztított spárgát (fás végét letörjük, a maradék nyelet vékonyan meghámozzuk) enyhén sós, forró vízben puhára főzzük. Leszűrjük, leszárítjuk, kivajazott tűzálló edénybe rakjuk. Vajból,lisztből világos rántást készítünk. A tűzről levéve forró tejjel felengedjük,és állandó keverés mellett lassú tűzön besűrítjük. Ha kész, tojássárgájával dúsítjuk, sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, hozzáadva a reszelt sajt felét és a tojás habbá vert fehérjéjét. Ráöntjük a spárgára, tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Energiatartalma:
119,5 kJ (28,6 kcal)
Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay