Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5e692dbf9bbae040226714.jpg

Sajtóközlemény - Újszülött, koraszülött csecsemők halálozási arányát csökkentő, digitális neonatal reanimációs asztal kifejlesztése

Témakörök: Életmód, táplálkozás Születés Kutatás Érdekesség

A MEDICOR Elektronika Zrt vezetésével a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és Semmelweis Egyetem (SE) Konzorcium fejlesztésének célja olyan új, digitális, nyitott inkubátor létrehozása volt, amely a világpiacon jól értékesíthető, a hazai Perinatológiai Intenzív osztályokon a csecsemő gyógyászatban jól használható terméket eredményezett és a jövőben hozzájárul az újszülöttek, koraszülöttek halálozásának csökkentéséhez és életesélyeinek növeléséhez.  A projekt megvalósításához a Konzorcium a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív program keretében 418,87 mFt európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A VEKOP-2.2.1.-16-2017-00002 azonosítószámú fejlesztési projekt fő célja az újszülöttek, különösen a koraszülött csecsemők halálozási arányát csökkentő, életben maradását és életkilátásait javító, károsodások mérsékelését, valamint a betegbiztonság növekedését szolgáló új fejlesztés megvalósítása volt, amit a konzorciális partnerek tudományos kutatásaival és a legkorszerűbb technológiák felhasználásával értünk el.
A projektben konzorciumi tagként résztvevő SE és SZTAKI magas szintű tudományos jártasságának, nemzetközi kutatási tapasztalatainak és ismereteiknek eredményeit felhasználva, valamint a MEDICOR Elektronika Zrt. 50 éves K+F technológiai fejlesztéseit hasznosítva, az alapkutatási, alkalmazott kutatási és kísérleti fejlesztési tevékenységek eredményeként új újszülött újraélesztő nyitott inkubátort került kifejlesztésre. A Semmelweis Egyetem az "élő inkubátor"-ként is felfogható anya/apa és a baba szoros kapcsolatának kutatási eredményeivel támasztotta alá a fejlesztés azon vizsgálatát, hogy az újszülöttekre, különösen a koraszülött csecsemőkre milyen fiziológiai hatást gyakorol a kenguru módszer. A kutatás kiterjedt a mortalitásra, a súlyos fertőzések előfordulási kockázatára, a betegbiztonságra, a szükséges kórházi ápolás idejére, valamint a minőségi túlélésre gyakorolt hatások vizsgálatára is. Újdonság az újszülött megfigyelését szolgáló non-kontakt technológia, a teljes testszkenner rendszer megvalósítása. A SZTAKI által alkalmazott hiper- illetve multispektrális technológia ilyen kombinációja ma nem létezik a nemzetközi piacokon, ezért kifejlesztésével és újszülött koraszülött csecsemők monitorozására történő adaptálásával az inkubátorok egy teljesen új generációja valósulhatott meg. Az új digitális neonatal reanimációs asztal a jövő legújabb újszülött-gyógyászati módszereit, technológiáit alkalmazza és integrálja, a keletkezett, tárolt és archivált adatok további tudományos elemzésre adnak lehetőséget. Ezzel egyedülálló, kutatható szakmai adatbázis, strukturált big-data rendszer jöhet létre.

A projektről bővebb információt a http://medicor.hu/hu/palyazat/vekop-2-2-1-16-2017-00002 oldalon olvashatnak

További információ kérhető:

MEDICOR Elektronika Zrt.
H-1097 Budapest Illatos út 9.
Tel: (+36-1) 280-6342
E-mail: medicor@medicor.hu
 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal