Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

60d867248e4ab445754208.jpg

Sárgadinnye: a szívvédő nyári gyümölcs

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség


Védi a szívünket, egészségesen tartja a vérereket, és még a krónikus betegségek is nagyobb eséllyel kerülnek el, ha rendszeresen eszünk sárgadinnyét. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Ha a legegészségesebb gyümölcsökről beszélünk, a sárgadinnye ritkán jut eszünkbe, pedig ez a rendkívül ízletes, édes, frissítő finomság vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag. Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat az egészségünkre.

Antioxidánsban gazdag szívvédő

A- és C-vitamin tartalmának köszönhetően védi a szervezetünket a szabadgyökök sejtkárosító hatásaitól. Kutatások szerint az úgynevezett karotinoidok - melyeknek a sárgadinnye jellegzetes, narancsos árnyalatát köszönheti - nagy szerepet játszanak abban, hogy a súlyos, krónikus betegségeket könnyebben elkerülhessük.
Az antioxidánsok a szervezetünkben kialakuló mikroszkopikus gyulladások rizikóját is csökkentik, ezzel képesek hozzájárulni ahhoz, hogy a szívünk, a vérereink hosszú ideig egészségesek maradjanak. Vizsgálatokból kiderült, hogy azoknak a vérében, akik rendszeresen sok gyümölcsöt, többek között sárgadinnyét fogyasztottak, jóval alacsonyabb volt a C-reaktív protein (CRP) szintje: a CRP jelzi a szervezetünkben lévő gyulladásos folyamatokat.

Szemvédő és bőrszépítő

A sárgadinnyében alfa-karotin és béta-karotin egyaránt megtalálható, és olyan vegyületekben is gazdag, mint a lutein és a zeaxanthin. Ezek mindegyike a szem egészségének őrzője. Minél több ilyen tápanyagban gazdag ételt fogyaszt valaki, annál kisebb az esélye például az időskori makula degenerációra vagy a hályog kialakulására. A vitaminok és karotinoidok az immunrendszerünkre is jó hatással vannak, ha rendszeresen kerül sárgadinnye az asztalunkra, nemcsak ritkábban betegszünk meg, de könnyebben meg is küzdhetünk az esetleges fertőzésekkel.


Egy kutatás szerint a sárgadinnye antioxidáns és fitonutriens tartalma bizonyos daganatos betegségek rizikóját is képes csökkenteni, emellett az apoptózist, vagyis a programozott sejthalált is beindíthatja a tumorsejteknél. A narancsszínű ételek - amelyekben magas a karotinoid - a bőrünkre is jó hatással vannak, és csökkentik a bőrrák rizikóját. Ha valaki szép és egészséges bőrt szeretne, érdemes rendszeresen ennie sárgadinnyét, sárgarépát, édesburgonyát vagy sütőtököt.

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: pixabay.com 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal