Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

64ef35c95bbe3386703286.jpg

Sokáig akar élni? Ezen az egy tényezőn rengeteg múlhat 60 év felett!

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Születés Kutatás Érdekesség

Egy új kutatás során kiderült, mi az, ami a hosszú élet szempontjából többet számít, mint azt eddig gondoltuk. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy érdekes tanulmányról:
"Egy, a Kaliforniai Egyetem (San Diego) által vezetett, több intézményben végzett kutatás szerint a 90, 95 vagy 100 éves életkort nagyobb valószínűséggel érik meg azok a nők, akik 60 éves koruk után szinten tartották testtömegüket.
Azok az idősebb nők, akik stabil testtömeget tartottak fenn, 1,2-2-szer nagyobb valószínűséggel érik meg a fenti életkorokat, mint azok, akik testtömege 5%-os vagy annál nagyobb csökkenést mutatott.

A Journal of Gerontology: Medical Sciences 2023. augusztus 29-i online számában megjelent tanulmányban a kutatók 54.437 nő esetében vizsgálták meg az időskori testtömeg-változások és a kivételesen hosszú élettartam közötti összefüggéseket (a Women's Health Initiative program résztvevőinél).

Azok az idősebb nők, akik legalább 5%-ot fogytak (tehát pl. 70 kg-ból 3,5 kg-ot vagy többet), kisebb valószínűséggel éltek hosszú életet, mint azok, akik stabil testtömeget tartottak fenn.

Például azok a nők, akik akaratanul fogytak, 51 százalékkal kisebb valószínűséggel élték túl a 90. életévüket.
Azonban az 5%-os vagy több testtömeg-gyarapodás a stabil testtömeghez képest nem járt kivételesen hosszú élettartammal.
Az eredmények arra utalnak, hogy az idősebb nők testtömeg-csökkentésére vonatkozó általános ajánlások nem segítik őket tovább élni.
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az egészséget veszélyeztető mennyiségű zsírtömegnek felmentést kell adni. Azt azonban jelentheti, hogy nem kell frusztráltságot érezni némi, a manöken alkathoz képest hordozott idősebb kori súlyfelesleg miatt. Az akaratlan nagyobb fogyás egészségügyi problémákra utalhat.

Mindazonáltal a szerzők arra figyelmeztetnek arra, hogy a nőknek figyelniük kell az orvosi tanácsokra, ha mérsékelt fogyás javasolt egészségük vagy életminőségük javítása érdekében.

Emellett fontos hangsúlyozni, hogy a "fogyás" nem feltétlenül zsírszövetet jelent, hanem - főként időskorban - csont- és izomvesztést is. Vagyis, a megfelelő egészséges testtömeg fenntartásában szerepe van a rendszeres mozgásnak is."

Elhízás: komoly szövődményeket okozhat  

Az elhízás jelenleg az egyik legnagyobb egészségügyi probléma, hiszen számos komoly szövődményt okozhat: többek között 2-es típusú cukorbetegséget, szív-és érrendszeri betegségeket, metabolikus szindrómát, megnöveli a daganatok kialakulásának kockázatát, valamint különböző hormonális eltolódásokat is okoz.

Az elhízás kezelése több lépcsős és teljes életmódváltást kíván, hogy az eredmény hosszútávon is fennmaradjon. A fogyás elérése egy összetett folyamat: szükséges hozzá
életmódváltoztatás (diéta, testmozgás),
melyet érdemes olykor kiegészíteni pszichoterápiával (kognitív viselkedésterápia),
valamint az orvos javasolhat különböző gyógyszereket is.
Bizonyos esetekben pedig sebészeti beavatkozások is indokoltak.
Az elsődleges mozzanat a diéta és a testmozgás- sajnos pont ez az, amitől az emberek a leginkább tartózkodni szoktak, mert sokakat a kényelem vezérel és nem szívesen változtatnak. Az elhízásra való gyógyszerek azonban önmagukban csak mérsékelt eredménnyel járnak, ráadásul abbahagyásukkor visszajöhet a túlsúly, ha nincs mellette életmódváltás. Éppen ezért a megfelelő és tartós eredmény érdekében kombinálni kell ezeket módszereket.

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal