Szőlő, mint gyógynövény? Nemcsak finom, de az egészségét is megvédi!
A szőlő nagyszerű káliumforrás, melynek nagy szerepe van a folyadékegyensúly szabályozásában, de hozzájárul a magas vérnyomás stabilizálásához, illetve a szívbetegség és a stroke kockázatainak csökkentéséhez is. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
Remek bőrtápláló, hajnövekedés serkentő
Az ősz slágergyümölcse E-vitaminban is gazdag, ami táplálja a bőrt, segít, hogy sima, feszes és hidratált maradjon. Ezentúl olyan vegyületekben is bővelkedik, amelyek segítenek a pattanások megelőzésében. A szőlő hasznos vegyületei a fejbőr vérellátásának fokozásában is aktívan részt vesznek, aminek köszönhetően gyorsabb lehet a haj növekedése, illetve a haj egészségét is segít fenntartani.
A szőlő olyan értékes vegyületeket is tartalmaz, amelyek megnehezítik a sejtek számára a zsír tárolását. Ez elősegítheti a fogyást, ezek a vegyületek a zsírsejtek felbomlását is jelentősen megkönnyítik.
A szőlő hasznos vegyületei a gyulladást is enyhíteni tudják a szervezetben és segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól. Rendszeres fogyasztása késleltetheti és megakadályozhatja a szem olyan betegségeit, mint például a szürkehályog vagy a glaukóma.
Támogatja a szervezet hatékony működését
Ez a közkedvelt gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz resveratrol nevű vegyületet, amely az immunrendszer megerősítésében vesz aktívan részt. De elősegíti és támogatja, hogy a szervezet hatékonyan küzdjön meg a baktériumokkal szemben. A resveratrolnak a sebek gyógyításában is óriási a szerepe, hiszen megakadályozhatja a bakteriális fertőzések kialakulását.
A szőlőnek magas a víztartalma, ami az emésztőrendszer jobb működését segíti elő. Nagy mennyiségben tartalmaz oldhatatlan rostokat, ami a lágyabb széklet kialakulását teszi lehetővé. A szőlő magas melatonin-tartalma is hasznos, mivel ez a hormon nagyban hozzájárul a jobb alváshoz.
A szőlő csak magában fogyasztható, de remek ételek is készülhetnek felhasználásukkal.
Töltött szőlőlevél
Hozzávalók:
50 szőlőlevél
2 nagy fej vöröshagyma
25 dkg rizottó rizs
25 dkg darált hús
1 csokor apróra vágott petrezselyem
5 apróra vágott friss mentalevél
2 citrom leve
só
frissen őrölt bors
Elkészítés:
A leveleket mossuk meg, és főzzük kicsit meg. Vágjuk a hagymát apró kockákra, majd egy serpenyőben olívaolajon dinszteljük meg. Főzzük meg a rizst (vagy más egészséges gabonát). Egy tálba tegyük a darált húst, fűszerezzük majd adjuk hozzá a dinsztelt hagymát a zsiradékkal együtt és a rizst is. A keveréket alaposan dolgozzuk össze.
Minden szőlőlevél közepébe tegyünk 1-1 teáskanálnyi keveréket, majd ügyesen csomagoljuk be, lehetőleg úgy, hogy ne nyíljon szét (csavarjuk fel és nyomkodjuk be a végét, mint a töltött káposztánál). Egy nagyobb lábasba tegyük a töltött szőlőleveleket, majd citromos vízzel öntsük fel, hogy ellepje a tekercseket. 30-40 perc alatt főzzük készre a töltött szőlőleveleket.
Szőlős krémsajttorta
Hozzávalók 8 szelethez:
A tésztához
20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
1 tojás
6 dkg cukor
A töltelékhez
2,5 dl tej
8 dkg cukor
1 csomag tejszínes pudingpor
15 dkg mascarpone
50 dkg szőlő
1 csomag tortazselé
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet egy csipet sóval átszitáljuk. A vajat felkockázzuk, majd ujjbeggyel a lisztbe morzsoljuk, amíg egy finoman morzsás masszát kapunk. A közepébe öntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást, valamint a cukrot. A masszát összedolgozzuk, majd enyhén lisztezett, hideg felületen simává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, aztán legalább 20 percen keresztül pihentetjük hűtőben.
2. Pihentetés után a tésztát egy 22 centis piteforma méretére nyújtjuk, majd kibéleljük vele a formát. Az alját villával megszurkáljuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Ezután hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez a tejet felforraljuk a cukorral, majd hozzáadjuk a pudingport, aztán kevergetve összeforraljuk. Gyakori kevergetés mellett hagyjuk kihűlni, majd beledolgozzuk a mascarponét, aztán a krémmel megtöltjük a tésztát.
4. A megmosott, leszárított szőlőszemeket félbevágjuk, kimagozzuk, a krémre rakosgatjuk. A tortazselét az előírásnak megfelelően elkészítjük, majd bevonjuk vele a szőlőszemekkel borított tortát. 1-2 órára félretesszük pihenni, majd szeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Összegezve
A szőlő káliumforrás, segít a folyadékegyensúly szabályozásában.
A szőlő E-vitaminban gazdag, segíti a bőr hidratálását és a pattanások megelőzését.
A szőlő vegyületei elősegítik a haj növekedését és egészségét.
A szőlő segíti a fogyást és enyhíti a gyulladást a szervezetben.
A szőlő magas víztartalmú, elősegíti az emésztőrendszer jobb működését és a jobb alvást.
Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay