Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Szülést rögzítettek MRI-készülékkel

Témakörök:

Orvosok első alkalommal készítettek élő MRI felvételeket egy újszülöttről a születése pillanatában. A képek értékes információkat nyújthatnak a születés folyamatáról, és a jövőben életmentésre is szolgálhatnak.

Amit eddig csak alapos vizsgálatokkal tudtunk kideríteni, azt most ezeknek a lenyűgöző felvételeknek a segítségével – amelyek újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy minden születés egy csoda - részletesen megtekinthetünk” – idézte a Daily Mail című lap Ernst Beindernek, a berlini Charite Hospital nőgyógyászának szavait.

Az anya szülés közben egy különleges, nyitott MRI-berendezésben feküdt, amely neki és a bábának is elég mozgásszabadságot biztosított. Az élő MRI képek megalkotása a születés pillanatában létfontosságúnak tűnik a születési komplikációk megértéséhez, valamint annak kiderítéséhez, hogy miért szükséges a nők 15 százalékánál császármetszést végezni amiatt, hogy a magzat nem halad megfelelően a szülőcsatornában.

Erős mágnesek felhasználásával az MRI olyan mezőt hoz létre, amely a testben található atomok egy részét elérhetővé teszi a rádióhullámok számára. Az adatok segítségével keresztmetszeteket lehet készíteni a páciensről, és így részletes leírásokat kapunk a lágyszövetekről és a csontszerkezetről.

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal