Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Takarítással az allergia ellen

Témakörök:

Az amerikai Környezetegészségtani Intézet kutatói kimutatták, hogy a lakásban mérhető magas allergénszint (allergiához vezető anyag) összefügg az asztma tüneteinek erősségével. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az asztmások otthonaiban érdemes csökkenteni az allergének mennyiségét, mivel ezáltal mérséklődhetnek az alapbetegség tünetei.

A vizsgálat az Iowai Egyetem zajlott, melynek eredményei amerikaiak millióinak segíthetnek, jelenleg ugyanis az asztma az egyik leggyakoribb idült megbetegedés az államokban, összesen több mint 22 millió beteggel. Az asztmások számára a lakáson belüli allergének jelentősége nem csekély, hiszen a legtöbb ember élete nagy részét beltéren tölti, elsősorban a saját otthonában - magyarázta Dr. Darryl Zeldin a cikk vezető szerzője, egyben az intézet Légzésbiológiai Laboratóriumának vezető kutatója. Az eredményeket a Journal of Allergy & Clinical Immunology szerdai online számában tették közzé.

A felmérés során azt találták, hogy az amerikai otthonokban számos allergén található. A lakások 52 százalékában legalább hat allergént kimutattak, és 46 százalékukban három vagy több allergén igen magas koncentrációban volt jelen. A kutatók a kutya, macska, egér, csótány, poratka és az Alternaria gomba allergénjeit mérték. A kutatáshoz egy korábbi nagyszabású vizsgálat adatait is felhasználták, melynek során 75 helyszínen csaknem 2500 ember lakásának allergén helyzetét mérték fel. Számos tényező hozzájárul az emelkedett allergénkoncentráció kialakulásához, így a rassz, a jövedelem, a lakás típusa, valamint az allergének forrásai, mint a háziállatok, vagy a különböző vegyszerek. Az is kiderült, hogy gyermekek jelenlétében áltlában tisztábban tartják a lakásokat, ami hozzájárul az allergénszint csökkentéséhez. A rendszeres takarítás egyébként az allergének elleni küzdelem olcsó, ám annál hasznosabb eszköze. A kutatás vezetője, Dr. Päivi Salo szerint eredményeikkel sikerült bizonyítani, hogy érdemes az asztma terápiájának részeként az allergénexpozíciót csökkenteni.

 

TERMÉKAJÁNLÓ:

      PHILIPS FC 8258 porzsák nélküli porszívó

 

 

 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal