Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

624aa536cfa3b838350769.jpg

Tavaszi vitaminbomba: ezért egyen csírákat!

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

A legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak a csírák, ugyanis tele vannak tápanyagokkal, javítják az emésztésünket, serkentik az anyagcserét is. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

A csíra tulajdonképpen a növényi fejlődés egyik stádiuma: a magból kibújó friss hajtás, mely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb fitonutriensekkel. A csírák (illetve a magok) igazi tápanyagraktárak, hiszen mindazt tartalmazzák, amire a növekvő növénynek szüksége van.A legnépszerűbb csírák közé tartozik például a brokkoli, a retek vagy a bab.

Hogyan válasszunk csírát?

A csírákat keverhetjük salátákba, turmixokba, de kenyérre is tehetjük (ügyeljünk azonban arra, hogy a hevítés hatására elveszítik az értékes tápanyagaik nagy részét). Csíráztatni otthon is lehet, csak egy speciális edény és egy kis odafigyelés szükséges hozzá, de aki nem akar ezzel vesződni, az üzletekben is vásárolhat konyhakész csírákat. Legyünk azonban óvatosak, és csak megbízható, ellenőrzött helyről vegyünk csírákat, és alaposan tisztítsuk meg őket fogyasztás előtt, mert könnyen megtelepedhetnek rajtuk olyan baktériumok, melyek hányással, hasmenéssel járó betegségeket okozhatnak.

Hogyan hatnak az egészségünkre a csírák?

A csírákban sok, jótékony hatású enzim található, melyek javítják az emésztésünket, serkentik az anyagcserét, elősegítik azt is, hogy a tápanyagok hatékonyabban szívódjanak fel. Az enzimek mellett rostokat is tartalmaznak, ezzel is biztosítva a jó emésztést, megelőzve a székrekedést, illetve a hasmenést. A rostdús étrend egyik hosszú távú hatása pedig a bélrendszeri daganatos betegségek rizikójának csökkentése.

A csírákban található jótékony zsírsavak és a kálium segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát, hozzájárulnak az úgynevezett plakkok kialakulásának megelőzéséhez (a plakkok az erek falára tapadó zsír- és koleszterindarabkák, melyek leszűkítik a vér útját, ezzel pedig vérnyomásproblémákat és más súlyos egészségügyi panaszokat is okozhatnak), megakadályozzák, gyógyítják a mikroszkopikus gyulladásokat is. Mindezeknek köszönhetően a csírák a kardiovaszkuláris problémák ellen is hatásosak, vagyis a fogyasztásukkal biztosíthatjuk a szív és a vérerek egészségét, megfelelő működését.

Az immunrendszerünk működéséhez is szükségesek a csírákban található vitaminok (pl. az A- és C-vitamin) és ásványi anyagok. Ezek nemcsak a fertőző betegségeket segítenek legyőzni, de erős antioxidánsok is, vagyis hosszú távon is védik a szervezetünket a oxidatív stressz és szabad gyökök káros hatásaitól. Az oxidatív stressz következményeként jelentősen megnő a krónikus betegségek, daganatos betegségek, az idő előtti öregedés, a korai kognitív hanyatlás rizikója.

Forrás: EgészségKalauz


 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal