Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

64dbadb086853650151322.jpg

Vércukor, összkoleszterin csökkentése természetesen: a hagyma tényleg segít?

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Születés Kutatás Érdekesség

A kutatók szerint egy bizonyos cukorbetegség elleni gyógyszerrel együtt igen, az is kiderült, mekkora mértékben lehet hasznos.- olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

A vöröshagyma kivonata a metformin nevű hatóanyaggal együtt beadva jelentős mértékben segítheti a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek kezelését.

Az Independent a vonatkozó tanulmányra hivatkozva azt írja, mindez akkor lehetséges, ha a kivonatot a metformin nevű, cukorbetegség kezelésére használt hatóanyaggal együtt alkalmazzák.
Ekkor nemcsak a vércukor-, de az összkoleszterin-szintet is csökkenti.

Hagyma vércukorszint csökkentésre?

A 2-es típusú cukorbetegek nem képesek elegendő inzulint termelni a hasnyálmirigyükből a vércukorszint szabályozásához, ami azt jelenti, hogy a vércukorszintjük veszélyesen magasra emelkedhet. Létezik azonban egy általánosan elterjedt zöldség, amely 50 százalékkal csökkentheti a vércukorszintet – és „potenciálisan használható” a cukorbetegek kezelésében.

A The Endocrine Society 97. éves San Diegó-i találkozóján bemutatott eredményekből az is kiderült, hogy a hagyma kivonata "erősen csökkentheti" a magas vércukor- és összkoleszterinszintet, ha a metformin nevű cukorbetegség elleni gyógyszerrel együtt adják.
A tanulmány vezető szerzője, Anthony Ojieh, a nigériai Abrakában található Delta Állami Egyetem munkatársa akkor azt mondta:
"A hagyma olcsó és elérhető, és táplálékkiegészítőként használják. Lehetőség van arra, hogy a cukorbetegek kezelésében is felhasználható legyen".

A kutatók patkányokon tesztelték az elméletet

Összesen három, gyógyszeresen kiváltott cukorbetegségben szenvedő patkánycsoportnak adtak különböző dózisú hagymakivonatot, hogy kiderüljön, fokozza-e a gyógyszer hatását.
Az adagok 200 mg, 400 mg és 600 mg testtömeg-kilogrammonként voltak. A kutatók a gyógyszert és a hagymát három csoport nem cukorbeteg, normál vércukorszintű patkányoknak is beadták.
A vizsgálat megállapította, hogy a cukorbeteg patkányok közül a testsúlykilogrammonként 400mg és 600mg-ot kapó patkányok vércukorszintje "erősen csökkent", 50 százalékkal, illetve 35 százalékkal az alapszinthez képest.
A hagymakivonat a cukorbeteg patkányok összkoleszterinszintjét is csökkentette, a 400 mg-os és 600 mg-os adagoknak volt a legnagyobb hatása.
A vizsgálat azt is megállapította, hogy a hagymakivonat a nem cukorbeteg patkányoknál súlygyarapodáshoz vezetett, de a cukorbeteg patkányoknál nem.

"A hagyma nem tartalmaz sok kalóriát" - magyarázta Ojieh. "Úgy tűnik azonban, hogy növeli az anyagcserét, és ezzel együtt az étvágyat is, ami a táplálkozás növekedéséhez vezet. Meg kell vizsgálnunk azt a mechanizmust, amellyel a hagyma a vércukorszint csökkenését okozta. Erre még nincs magyarázatunk".

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal