A mogyoróallergia hamarosan a múlté lehet
A cambridge-i Addenbrooke Kórház kutatói által elért eredmények reményt adnak a mogyoróallergiában szenvedő gyermekeknek, hogy valaha normális életet élhessenek. Az úttörő kísérleti terápia „megedzi” az immunrendszert, hogy az tolerálja a mogyoróféléket, és így deszenzitizálja az ételallergiások szervezetét.
Eddig 20, 5 és 17 év közötti, súlyos mogyoróallergiában szenvedő gyerek szabadult meg a betegségtől, sokuknál már a mogyorófélék megérintése is allergiás reakciót váltott ki. Most már akár napi 12 szem mogyorót is elfogyaszthatnak. Az ételallergiák leggyakoribb okozója a mogyoró, a kezelésben részesültek és szüleik élete nagyon megváltozott.
Dr. Pamela Ewan és Dr. Andrew Clark, a kórház allergológus konzultánsai naponta kis adag mogyoróliszt segítségével deszenzitizálta a gyermekek immunrendszerét. Az allergiás válasz során az immunrendszer antigénjei tévesen fenyegetésként azonosítják a mogyoró fehérjéit, ezért az immunrendszer megtámadja a szervezetet, a reakció az enyhe gyomorrontástól és kiütéstől egészen a potenciálisan halálos anafilaxiás sokkig és légzési nehézségekig terjedhet. A kutatók rájöttek arra, hogy ha az allergiás reakciót kiváltó mennyiségnél kevesebb mogyorólisztet adnak minden nap, két hét alatt lépésről lépésre eljuthatnak a napi 6 szem mogyorónak megfelelő adagig. A gyermekeknek a négy hónapig tartó kezelés után is naponta kell mogyorót enniük, hogy fennmaradjon a deszenzitizált állapot.
Dr. Ewan mindenkit arra figyelmeztet, hogy a módszerrel senki ne próbálkozzon kórházon kívül, mert veszélyes lehet. A legtöbb élelmiszeren most már feltüntetik, ha mogyorót tartalmazhat vagy mogyorót tartalmazó élelmiszereket gyártó üzemben készült.
A tanulmány az Allergy folyóiratban jelent meg.
Termékajánló:
Kávé-, mag- és fűszerdaráló, G-728
Forrás: MediPress