Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5eca54a7d5722200739025.jpg

Cukorbetegség: mit ehetünk reggelire, és mi az, ami tiltólistás?

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség


Lehet-e tejet inni, és vajon, a gyümölcsök, valamint a natúr zabpehely a legjobb választás a cukorbetegek számra reggelire? Utánajártunk! - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

A cukorbetegség kezelésének legfontosabb eleme az életmódterápia, melynek során nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő, személyre szabott táplálkozásra. A diéta megtervezésénél figyelembe kell venni a szervezet napszaki inzulin érzékenységét, így nem mindegy, mikor mit fogyaszt a beteg. Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa megosztotta, mikre kell odafigyelnie a cukorbetegeknek a reggeli összeállításánál.

Ne hagyja ki a reggelit

A reggelit nagyon sokan egy elhanyagolható főétkezésnek gondolják, így a reggeli készülődés és rohanás miatt inkább kiiktatják. Pedig a reggeli energiát ad, beindítja az anyagcserét, növeli a teljesítményt, ráadásul, ha valaki reggelizik, akkor kevesebb az elhízás esélye is, hiszen ezáltal megelőzhető az, hogy később egyszerre sokat vegyünk magunkhoz.
A reggeli a cukorbetegek számára még fontosabb, hiszen egy lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó reggeli megalapozza a kiegyensúlyozott vércukorszint elérését a nap folyamán. A hipoglikémiára hajlamosaknál is elengedhetetlen. Érdemes tudni, hogy akik az ún “hajnali jelenséggel” küzdenek, azoknak sem maradhat el a reggeli, máshogy kell korrigálni a reggeli kiugró értékeket (ezt diabetológusával kell egyeztetni).

Tejet ne!

A reggeli kávéhoz, illetve reggeliző pelyhekhez sokan használnak tejet, ám cukorbetegség esetén ezt inkább kerülje, mivel ekkor a legrosszabb a szervezet inzulinérzékenysége, így könnyen megdobja a vércukor szintjét a tejcukor miatt. A laktózmentes tej sem jobb választás, mivel még magasabb vércukorszint kilengést okoz. Ha mindenképp szeretne tejet fogyasztani, akkor válasszon inkább pl. mandula/kókusz/szójatejet, azonban figyeljen oda arra, hogy ne tartalmazzanak hozzáadott cukrot!

Teljes kiőrlésű pékáruk

Reggelire kiválóak a magas rosttartalmú (legalább 6g/100g), más néven teljes kiőrlésű pékáruk, ugyanis ezek a lassan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartoznak, ráadásul hosszas teltségérzetet biztosítanak és energiával látnak el. Fogyasszon hozzájuk friss zöldségeket, sajtot, tojást, jó minőségű, magas hústartalmú felvágottat.

Zabbal csak óvatosan

A cukorbetegek körében a zab (zabpehely, zabkása) igen megosztó. A legtöbb ajánlás szerint bátran lehet fogyasztani, hiszen csak kissé emeli meg a vércukor szintjét, ráadásul magas rosttartalmának köszönhetően hosszú teltségérzetet biztosít. Viszont vannak, akik érzékenyebben reagálnak rá, és számukra vércukor emelkedést okozhat. Nekik ezért inkább tízóraira javasolt a fogyasztása.

Fontos: amennyiben zabpelyhet vásárol, ügyeljen arra, hogy alacsony feldolgozottságú legyen (pl. nagy szemű zabpehely), hiszen minél jobban finomított, annál gyorsabban emeli meg a vércukor szintjét!

Gyümölcsöket reggeli helyett tízóraira

Bár a gyümölcsök igen fontos részét képezik a táplálkozásnak, viszont a cukorbetegeknek figyelembe kell azt venni, hogy magas fruktóztartalmuk miatt a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartoznak. Éppen ezért reggelire ne kerüljön a tányérra, ám tízóraira kitűnő választás lehet valamilyen lassan felszívódó szénhidrát mellé.

Tojást az asztalra
A tojás az egyik legkedveltebb reggeli, hiszen energiát ad, igazi fehérjebomba, könnyen elkészíthető és remekül variálható fogásokat lehet vele kreálni. Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa szerint a cukorbetegek számára is bármikor fogyasztható, viszont természetesen számolni kell a kalória/zsír mennyiséggel!

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: pixabay.com 
 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

602bb2e0af0cf477703987.jpg

Ezt jelentik a rövidítések a leleten