Mit tegyünk demencia ellen?
A cukorbetegség és a depresszió megszüntetésével, valamint az iskolai végzettség és a zöldség-gyümölcsfogyasztás növelésével valószínűleg mindennél jobban csökkenteni lehet az elbutulás szintjét az elkövetkező években, feltéve, hogy addig semmilyen gyógymódot nem találnak ki rá, jelent meg a British Medical Journal weboldalán.
Az
eredmények alapján ki lehet dolgozni az egészségügyi megelőző
programok prioritásait a jövőre nézve. Bár az elbutulás pontos
oka egyelőre nem ismert, sok kockázati tényezőt már
beazonosítottak. Ezek közé tartoznak a keringési rendszer
elváltozásai (szívbetegség, agyi érkatasztrófa, magas
vérnyomás, elhízás, cukorbetegség és magas koleszterinszint), a
kórelőzményben szereplő depresszió, az étrend, az
alkoholfogyasztás és az iskolázottsági szint.
Ezen
ismeretek birtokában egy francia és angol tudósokból álló
csoport megbecsülte, mely kockázati faktorok csökkentésével
lehetne a leghatékonyabban megelőzni az elbutulást, megfelelő
kezelés hiányában. Elemzésükben 1 433 egészséges, 65 év
feletti dél-francia ember vett részt, akiket 1999 és 2001
toboroztak a megfigyeléshez. A résztvevők a tanulmány kezdetén,
kettő, négy illetve hét év elteltével kognitív teszteket
töltöttek ki, az ún. Neale teszttel pedig felmérték az
intelligencia-hányadosukat. Rögzítették az orvosi anamnézisüket,
továbbá olyan adatokat, mint a magasság, testsúly, iskolázottsági
szint, havi jövedelem, étrendi szokások, alkoholfogyasztás és
dohányzás. A genetikai kockázatot is megállapították, bár ezt
a tényezőt nem lehet befolyásolni, mégis hasznos jelzője az
elbutulás kockázatának. Az
eredményekből kiderült, hogy a depresszió és a cukorbetegség
kiiktatásával, továbbá a zöldség-gyümölcsfogyasztás
növelésével 21 %-kal csökkent az elbutulásos esetek száma. A
depressziót találták a legjelentősebb faktornak (10 %-nál is
magasabb arányban), bár azt hozzátették, hogy a direkt
(ok-okozati) összefüggés a depresszió és a demencia között még
nem teljesen világos. A magasabb iskolai végzettség szintén
nagyjából 18 %-kal járul majd hozzá az elbutulás csökkenéséhez
az átlag népesség körében az elkövetkező hét évben. Ezzel
ellentétben a legfőbb genetikai kockázati tényezők kiiktatásával
mindössze 7 %-os visszaesést lehetne elérni. Az eredmények
tükrében a szerzők azt javasolják, hogy a közegészségügynek
szorgalmaznia kellene a műveltség növelését minden életkorban,
függetlenül a képességektől, a depresszió kezelésétől és a
glükóz-intolerancia, valamint az inzulinrezisztencia korai
szűrésétől (a cukorbetegség kialakulásának korai
megnyilvánulásai). Bár ezek a számítások csak durva becslést
adnak az előfordulással kapcsolatban, nagyon világos útmutatást
nyújtanak arról, mi az egészségügy feladata a megelőzés
szempontjából. Szükség van továbbá mindenképp a fiatalabb
generáció vizsgálatára is, hogy megállapítsák a beavatkozás
hatásait. Egy
másik tanulmány, mely szintén a British
Medical Journal
weboldalán jelent meg, felfedezte, hogy a diagnózist követő első
évben háromszor annyian halnak meg a demenciában szenvedők közül,
mint azok körében, akik szellemileg épek maradtak. Arra is fény
derült, hogy az állapot korai és jobb felismerésére is szükség
van. Egy kapcsolódó vezércikk szerint jobban kell ügyelni a
kulcsterületekre: az elsődleges gondozás terén jobb képzés
szükséges, integráltabb kezelési rendszert kell kialakítani,
továbbá gondoskodni arról, hogy a szolgáltatásokat az elbutulás
hatásainak megfelelően kell kidolgozni. Termékajánló:
Forrás: MediPress